Povratak

Odbijanje od sisanja i dohrana štenaca | Stolica i urin | Dob za odvajanje i socijalizaciju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam štence shih-tzu, stari mjesec dana. Do nedavno ih je kujica dojila, no sada bježi od njih, grizu je očito. Dajem im jogurt kao obroke. Izasli su im mali zubi. Vrše nuždu, ali je žućkaste boje. Dobili su tablete protiv parazita, sve nametnike su vidljivo izbacili. Zanima me šta im sve smijem dati jesti i kad ih mogu udomiti, ima ih 6 komada, a imam 3 odrasla psa. Ivana

O: Općenito štenci počinju jesti gotovu hranu već sa 3 do 4 tjedana starosti (kada su im zubići već lagano izrasli) i do starosti 7 do 8 tjedana u potpunosti jedu samo nju. Kada počnu jesti gotovu hranu za štence, oni još malo sišu i na taj način se njihovi želuci privikavaju na suhu ili konzerviranu hranu, a kuja polako počinje imati sve manje mlijeka dok ih ne odbije. Razumljivo da su u ovoj dobi zubići štenaca već iznimno oštri što prilikom sisanja kuji stvara bolnost te ih ona odbija od sebe. Ukoliko se kuja u vrijeme dojenja hranila komercijalnom hranom posebno formiranom za vrijeme dojenja, ovo i je vrijeme kada je kuji potrebno postepeno nuditi standardnu hranu za odrasle pse. Mliječnu žlijezdu ne treba izdajati niti dirati u to vrijeme. Zasušivanje kuje je prirodan proces i osim intervencije vlasnika u smislu korekcije prehrane, za povratak mliječne žlijezde u prvobitno stanje nije potrebna nikakva pomoć. Ukoliko kuja u potpunosti odbija štence od sisanja, bilo bi uputno umjesto jogurta davati im zamjensko mlijeko za štence koje je hranjivije (Dr. Clauders, Beaphar, Canina) a ujedno im lagano početi nuditi razmoćenu gotovu suhu hranu za štence (preporuka su hrane premium ili superpremium kvalitete: Rustican, Brit Care, Brit premium, Carnilove i sl.) ili konzervicu istih proizvođača. U ovoj dobi trebali bi imati 5-6 obroka dnevno.

Što se pak nužde tiče, niste naveli o kojoj nuždi se radi pa moram spomenuti kako svakako treba obratiti pozornost i na boju i konzistenciju i stolice i urina štenaca. Kod zdravih štenaca urin je blijedožute boje ili proziran, dok u slučaju da je tamnije žut ili narančast znači da su štenci najvjerojatnije nedovoljno hranjeni. Stolica treba biti svijetlo do tamnosmeđa, djelomično formirana. Svakako je za pohvalu da ste im već dali sredstvo protiv crijevnih parazita, a vodite računa da ponovite davanje nakon 10-14 dana od dana davanja.

Štenci najčešće ostaju u leglu do dobi od dva mjeseca. Počeci socijalizacije malog psića vezani su uz kontakt s majkom i ostalim mladuncima u leglu. Do dobi od 12 tjedana psić će uz malo truda i strpljenja usvojiti osnove "kućnog odgoja", a pozitivna iskustva u Vašem domu učinit će ga sigurnim i otvorenim prema drugim ljudima. Vjerujem da ni socijalizacija sa psima ili drugim vrstama životinja neće biti problem.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr